Last van vochtproblemen in je kelder? Een vochtige kelder is een veel voorkomend probleem in vooral oudere woningen. Wat kun je er aan doen?

Vochtproblemen in de kelder

Denk jij: “help ik heb een lekkende kelder”? Vooral in oude huizen met een kelder onder de keuken komt dit vaker voor. Een vochtige kelder is erg vervelend als je er diverse spullen, voorraad en etenswaren opslaat. Het is ook slecht voor je gezondheid, want vochtproblemen geeft schimmels en nare luchten. Vaak komt de muffe geur je bij de deur van de kelder al tegemoet. Eenvoudige vochtproblemen en lekkage in je kelder kan je goed zelf oplossen. Het is raadzaam om er niet te lang mee te wachten, want hoe langer je last van een vochtige kelder hebt, hoe meer optrekkend vocht en schimmels de keldermuren aantasten.

Vochtige kelder: de oorzaken

Een vochtige kelder kan ontstaan door de volgende oorzaken:

  • Hoge grondwaterstanden

  • Lekke of verzakte waterafvoerleidingen

  • Zettingsscheuren van de constructie

  • Zakvocht na hevige regenbuien

  • Ingegroeide boomwortels die de muur van de buitenzijde beschadigen

  • Lekken via doorvoerleidingen zoals gas en waterleiding

  • Water wat binnenkomt via de kim (dit is de aansluiting tussen vloer en muur)

Voordat je vochtproblemen in de kelder kunt oplossen, moet je eerst weten wat de oorzaak is van een vochtige kelder. Indien je er zelf niet achter kunt komen, is het raadzaam om hier hulp bij te roepen, zodat de kelder hiervoor mogelijk behandeld kan worden en de vochtige kelder weer droog wordt.

Vochtproblemen en een vochtige kelder: wat kun je doen?

Water zoekt de weg van de minste weerstand. Bij een hoge waterdruk is een gaatje of scheur de ideale plek om  naar binnen te komen. Een scheurtje kun je zelf gemakkelijk dicht krijgen met diverse watermortels. Soms moet een drainage aangebracht worden om het vele grondwater af te voeren. Vaak is het aan te raden om de muren aan de buitenzijde waterdicht te maken. Bij een vochtige kelder kunnen er meerdere oorzaken tegelijkertijd spelen. Vaak zijn er dan ook meerdere oplossingen nodig om vochtproblemen in de kelder te bestrijden. Een goede inspectie is dan ook noodzakelijk om alle oorzaken van de vochtproblemen te onderzoeken en te behandelen.

Last van schimmel op de keldermuren?

Bij een vochtige kelder zie je ook vaak schimmel op de keldermuren. Vaak zijn de keldermuren aangedaan door opstijgend vocht van grondwater dat de kelder binnendringt. Schimmel op de keldermuren staat niet alleen lelijk, maar het veroorzaakt ook een nare muffe geur waar je het liefst zo snel mogelijk van af wilt. Bij een vochtige kelder zie je al vrij snel schimmel op de muren komen. De enige oplossing hiervoor is je kelder waterdicht te maken en ook goed te isoleren tegen kou en vocht. De aangedane muren kun je behandelen met schimmeldodend middel en dan beschermen tegen vocht. Om te voorkomen dat de schimmel terugkomt, zal je dus je kelder moeten behandelen.

Vochtinspectie uitvoeren

Wil je graag van je vochtige kelder af en zou je deze willen laten inspecteren, zodat je achter de oorzaak van de vochtproblemen kan komen? Bouwadviesbureau Heslinga kan hiervoor een vochtinspectie uitvoeren. Wij kunnen hierbij constateren waar de lek zit. Daarbij kunnen wij je adviseren hoe je dit zelf kan oplossen, of dat er een vochtspecialist moet komen om je vochtige kelder weer droog te maken.

Heb je vragen over vochtproblemen in je huis of kelder of wil je graag een inspectie laten uitvoeren door ons bureau? Ga dan naar onze contactpagina of bel 0597-855455 voor een afspraak.

“Een vochtige kelder is zeker op te lossen met de juiste vochtbehandeling”