Wil je graag zelf je huis bouwen of verbouwen en besparen op de kosten van een aannemer of bouwbedrijf? Maar heb je wel wat deskundig bouwadvies nodig? Lees dan verder…

Zelf huis bouwen: wat komt erbij kijken?

Je hebt plannen om zelf je huis te bouwen of te verbouwen, maar wil dit zo veel mogelijk zelf doen. Je moet dan wel weten hoe je dit moet aanpakken, want je moet over diverse zaken nadenken. Hoeveel geld voor het bouwen of verbouwen is beschikbaar, en wat als de kosten (veel) duurder uitvallen dan begroot? Hoe kan je voorkomen dat je tegen diverse problemen aanloopt? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden bij zelf een huis bouwen.

Zelf je huis bouwen met een bouwadviseur

Of je nu veel of weinig kennis van bouwen en verbouwen hebt, het is altijd aan te bevelen om je te laten adviseren door een ervaren bouwadviseur. Deze kan je vertellen en uitleggen waar je om moet denken, de materialen die je wilt gebruiken, de kosten van het bouwen of verbouwen en de risico’s die je eventueel loopt. Samen met de bouwadviseur van ons Bouwadviesbureau voor particulieren, heb je altijd een sparringpartner die met je meedenkt en je adviseert bij alle zaken die met je je eigen huis bouwen te maken hebben.

Voordelen zelf huis bouwen of verbouwen

Natuurlijk heb je de voordelen van zelf huis bouwen voor ogen:

 • Behoorlijke kostenbesparing op de uitvoering

 • Zelf bepalen welke (duurzame) materialen je wilt gebruiken

 • De keuze uit deels zelf doen en deels uitbesteden voor het zware werk

 • De regie volledig in eigen hand houden

 • Zeker weten dat het precies gebeurt zoals jij het wil

 • Een groot gevoel van trots dat je zelf je eigen huis gebouwd hebt

Jij ziet waarschijnlijk nog meer voordelen, maar daarentegen zijn er natuurlijk ook wel een paar nadelen te noemen. Ten eerste ben je zelf meer tijd kwijt, dus het duurt langer voordat je huis klaar is en ten tweede kunnen er altijd (onvoorziene) problemen ontstaan, waardoor de hele bouw of verbouw duurder uitpakt. Maar indien je dit kunt incalculeren staat niets je in de weg om zo veel mogelijk je eigen huis te bouwen of verbouwen.

Je huis verbouwen met je eigen bouw ideeën

Veel doe-het-zelf bouwers denken er over om hun huis grondig te verbouwen. Bij voorkeur naar eigen idee of behoefte aan een andere indeling. Natuurlijk makkelijk voor een handige bouwer of klusser die alles zelf kan. Daarnaast wil je natuurlijk zo veel mogelijk kosten besparen als je zo veel mogelijk zelf kunt doen. Het kost misschien iets meer tijd, maar dan wordt het ook precies zoals jij het wilt. Gelukkig hoe je niet alles helemaal alleen te doen en kan je altijd maatwerk bouwadvies vragen aan onze ervaren bouwadviseur.

Wanneer een bouwadviseur inschakelen?

Bij de volgende redenen is het wellicht te overwegen en aan te raden om een deskundige bouwadviseur in te schakelen:

 • Om gericht bouwadvies te krijgen bij vragen of problemen die je graag voorlegt aan een ervaringsdeskundige

 • Als je isolatie advies nodig hebt bij je huis isoleren of verbouwing en wilt weten welke isolatiematerialen het beste zijn en wat het gaat kosten

 • Als je wilt weten waar je de meeste kosten op kunt besparen bij het kopen van de benodigde materialen en/of gereedschappen

 • Als je hulp nodig hebt om iets op te lossen, of waarbij je externe expertise of klushulp nodig hebt van een vakman

 • Als je wilt weten welke partijen je mogelijk nodig hebt om bepaalde zaken bij je huis bouwen of verbouwen in orde te krijgen. Juist bij die zaken waar jij geen verstand van hebt of die je liever uitbesteed. Daar kun je ook bouwadvies bij vragen.

 • Als je fouten of problemen achteraf wilt voorkomen en niet voor onverwachte verrassingen wilt komen te staan

 • Als je (sterk) twijfelt hoe je de bouw of verbouw moet uitvoeren en graag rond de tafel gaat met een bouwadviseur om er samen naar te kijken

Met meer dan 35 jaar ervaring in het geven van bouwadvies en bouwbegeleiding aan doe-het-zelf bouwers en klussers, zijn wij het eerste bouwadviesbureau die zich volledig richt op particulieren.

Wij zijn voornamelijk werkzaam in de regio Noord, Midden en Oost Groningen en de gemeenten Haren, Eelde, Paterswolde, Oosterwolde, Oldambt, Eemsmond, Het Hogeland, Westerkwartier, De Compagnie en omstreken richting Noord-Drenthe en Aa en Hunze.

Bouwconsult bij je huis bouwen of verbouwen nodig?

Zou je graag een bouwconsult willen aanvragen voor een bouwkundig advies bij je huis bouwen of verbouwen? Ga dan onze pagina bouwconsult en vul je gegevens in. Voor slechts € 38,50 incl. per uur kun je al een bouwconsult aanvragen. Als doe-het-zelf bouwer kun je tenslotte ook wel eens advies gebruiken.

“Zelf huis bouwen of verbouwen met een goed bouwadvies brengt je verder”