8 isolatietips bij je huis isoleren die praktisch en goedkoop toepasbaar zijn en waar je gelijk energiekosten mee bespaart.

8 Isolatietips bij je huis isoleren

Door je huis goed te isoleren kun je direct besparen op je energiekosten en de vaak dure energierekening. Juist bij een wat oudere woning kun je met een paar goedkope maatregelen al snel veel euro’s besparen. Ook bij nieuwere woningen hebben wij diverse isolatietips die je op korte termijn weer terug kunt verdienen. Als jouw huis niet goed geisoleerd is, vliegt de warmte in je huis snel door de ramen, muren, vloer of dak naar buiten. Heeft jouw huis geen energielabel A of B, dan kun je onze isolatie tips gelijk toepassen op jouw huis en dat zorgt voor een lager gasverbruik.

Isolatietip 1: reflecterende folie achter radiatoren

Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Hierdoor verlies je minder warmte door de muren en straalt dit terug in de kamer. Bij alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte door straling, geleiding en stroming verloren via de buitenmuren. Met radiatorfolie die op de muur geplakt wordt,  kan je volgens Milieu Centraal circa 10 m3 per m2 besparen. Hierdoor kan je de investering van radiatorfolie zo binnen één winter weer terugverdienen!

Isolatietip 2: Tochtstrips aanbrengen

Zonder dat je het doorhebt, gaat er ook veel warmte verloren door kieren bij buitenmuren, (oude) kozijnen, deuren en ramen. Ook brievenbussen zijn vaak echte tochtgaten waar wind snel doorheen kan waaien.

Met het plaatsten van tochtstrips voor kieren, gaten en je brievenbus, gaat er minder warmte verloren bij je ramen deuren en kun jij je huis hiermee beter isoleren en de warmte binnen houden.

Isolatietip 3: Verwarmingsbuizen isoleren

Om je huis beter te isoleren kun je ook je verwarmingsbuizen isoleren. Hiermee voorkom je dat er onnodig warmte verloren gaat door CV-leidingen en warmwater leidingen. Wij raden aan om juist de leidingen van onverwarmde ruimtes te isoleren. Op deze manier wordt een buitenwaterleiding ook beter beschermd tegen bevriezing. Je kan kiezen uit buisisolatie met of zonder sluitmechanisme. Buisisolatie met zelfplaksluiting werkt super makkelijk en is dan ook zo gebeurd.

Isolatietip 4: Slim gebruik van gordijnen

Zodra de herfst en winter aanbreekt zal je eerder de gordijnen dicht doen. Gesloten gordijnen bieden privacy, maar zijn ook een extra isolatie voor je woning. Juist bij enkele ramen waar (nog) geen dubbel glas voor zit, of bij kozijnen waar het snel en vaak tocht. Dichte gordijnen houden de warmte vast, zodat er minder kou verloren gaat. Daarentegen is het slim om overdag je gordijnen open te houden en zeker als de zon schijnt. Hiermee maak je optimaal gebruik van de gratis zonwarmte en kan de thermostaat naar beneden.

Isolatietip 5: Je huis slim ventileren

Veel mensen denken dat je vooral in de herfst en winter beter je huis niet kan ventileren. De koude lucht in huis maakt het dat je huis te afkoelt en je de thermostaat weer hoger moet zetten om je woning op te warmen. Het regelmatig ventileren van leefruimtes is juist verstandig voor je energiegebruik. Vochtige lucht is veel moeilijker op te warmen dan droge lucht. Dus bij ventilatie voer je vochtige lucht af en komt er drogere lucht weer binnen. Voor je gezondheid is dit ook veel beter.

Isolatietip 6: Je bijkeuken of aangrenzend schuurtje isoleren

Met een slecht geïsoleerde bijkeuken of schuurtje aan huis verlies je ongemerkt veel warmte. Telkens als de deur open gaat (en soms open blijft staan) gaat er weer veel warmte verloren door de bijkeuken of tochtschuurtje. Is isoleren van je bijkeuken of schuurtje is dus heel rendabel, maar is wel een wat grotere klus. Je kunt alvast tochtborstels aanbrengen onder de binnendeur naar de bijkeuken of schuurtje. Hiermee beperk je de hoeveelheid warmte die hiermee verloren gaat.

Isolatietip 7: Zet je verwarming lager bij afwezigheid

Als jij je thermostaat in de ochtend op 20 of 21 graden zet, vergeet je vaak deze lager te zetten als je weg gaat. Het betekent wel dat de thermostaat telkens blijft aanslaan om de temperatuur gelijk te houden.

Als je toch gaat werken of een paar uur afwezig bent, bespaar je gas als je de thermosstaat terugdraait naar 19 graden. Je huis wordt niet onaangenaam koud en kan zich relatief snel weer opwarmen als je terugkomt en de thermostaat weer hoger zet. Het is ook raadzaam om bij een ‘slimme thermostaat’ vooraf een programma in te stellen, zodat hij op de door jou bepaalde tijden aanslaat om je woning in de ochtend op te warmen en bijvoorbeeld een uur voordat je gaat slapen uitgaat. Dan hoef je er zelf ook minder om te denken.

Isolatietip 8: Gebruik meer elektriciteit bij zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je woning? Dan is het ook slim om meer elektriciteit te gebruiken om bij te stoken in plaats van op gas. Zeker als je met de hoeveelheid zonnepanelen op je dak vrijwel zelfvoorzienend bent. Koop voor de extra koude ruimtes of slaapkamer één of meer elektrische kacheltjes met een hoog rendement en gebruik minder gas. Je merkt het gelijk aan je gasrekening, terwijl je met je zonnepanelen de energie zelf opwekt voor de extra stroom die je gebruikt. Bovendien is elektriciteit goedkoper dan gas, dus tel uit je winst.

Isolatieadvies nodig bij je huis isoleren?

Wil je na het lezen van deze 8 isolatietips bij je huis isoleren nog meer ideeën om je huis te isoleren of weet je niet goed hoe je dit allemaal moet doen? Bel of mail dan met onze isolatie adviseur bij je huis isoleren. De isolatie adviseur kan samen met jou beoordelen welke isolatiemethodes jij het beste kunt toepassen voor jouw woning. Daarvoor kan hij ook een kostenberaming maken, waarbij hij rekening kan houden met je beschikbaar budget voor woningisolatie.

Ga naar isolatie advies voor particulieren en doe-het-zelvers.

“Met deze isolatietips bespaar je gelijk op je energierekening”