Wil je een oud huis isoleren die je hebt gekocht of die je duurzaam wilt isoleren om energiekosten te besparen?

Oud huis isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Een oud huis isoleren vraagt de nodige aandacht, tijd en kosten. Wat wil je precies isoleren aan het huis en wat levert het meeste rendement op? Wat gaat je oud huis isoleren kosten en kan dat allemaal wel? Veel vragen waar je natuurlijk graag een antwoord op wilt. Onze isolatie adviseur kan je helpen om alles op een rijtje te zetten, om te kijken welke isolatiemethoden voor jouw oud huis het beste zijn.

Een oud huis verduurzamen

Wil je een (net gekocht) oud huis verduurzamen? Juist een niet of slecht geïsoleerd huis verbruikt relatief veel energie. Natuurlijk wil je dan bekijken hoe jij het huis kunt verduurzamen. Ben je of ga je een oud huis verbouwen? Dan komt ook de kwestie van je huis isoleren voorbij. Juist een bij een oud huis verbouwen zal de isolatie al in een vroeg stadium aangebracht moeten worden. Voor oude plafonds bijvoorbeeld is het best lastig als je de oude karakteristieke elementen wilt behouden. Bijvoorbeeld bij een balkenplafond of bij een plafond met oude ornementen. Hierover kunnen wij je adviseren.

Welke soorten isolatie zijn er?

Om je oud huis beter te isoleren heb je meerdere isolatiemethodes:

 • Dakisolatie

 • Vloerisolatie

 • Kruipruimte isolatie

 • Gevelisolatie

 • Spouwmuurisolatie

 • Dubbel glas

Afhankelijk van de grootte van je woning en het aantal vertrekken dat je wilt isoleren, kan je veel geld besparen door de juiste isolatie toe te passen. Vooral de vloer en het dak van een oud huis zijn vaak grote warmteverliezers. Juist bij een oud huis zijn deze vaak niet of slecht geïsoleerd. Dak- en zolderisolatie zou dan echt aan te raden zijn. Samen kunnen we bekijken welke dakisolatie het beste op jouw huis is toe te passen.

Hoe kan je gas besparen bij een oud huis?

Gas besparen bij een oud huis is een kwestie van de juiste isolatie- en verwarmingskeuzes maken. Als je niet zo goed weet welke isolatiemethoden je gasrekening kunnen verlagen, dan kan onze isolatie adviseur kritisch je huis hierop beoordelen. Hierna zal hij maatwerk isolatie advies geven, zodat je gelijk geld bespaart op je toch al dure energierekening.

Een paar isolatietips voor gas besparen bij een oud huis:

 • Gaskachels of oude verwarmingen vervangen
  Vervang eventuele nog aanwezige gaskachels of andere verwarmingsbronnen door centrale verwarming. Dit zal je oud huis sneller opwarmen en is veel rendabeler.

 • Oude CV ketel vervangen
  Vervang een (vaak zeer verouderde) CV ketel door een hoog rendement ketel. Deze verbruikt minder energie en geeft een hoger rendement, waardoor je huis ook sneller opgewarmd is.

 • Warmtepomp
  Overweeg eventueel een toekomstbestendige warmtepomp. De investering is dan wel een stuk hoger, maar dan is je huis wel klaar voor de toekomst.

 • Dakisolatie en vloerisolatie
  Zorg voor een goede afdichting van vloeren en het dak. Dakisolatie en vloerisolatie in oude huizen is er vaak niet, waarvoor veel warmte verloren gaat. Hier kan je echt gas mee besparen door de juiste vloer- en dakisolatie aan de binnenkant aan te brengen.

 • Leefruimtes efficiënt warmhouden
  Hou alleen de leefruimtes warm waar je veelvuldig bent. De gang, ongebruikte slaapkamers en koude ruimtes waar je alleen doorheen loopt, hoeven niet verwarmd te worden of slechts minimaal. Alleen bij stevige vorstperiodes kan je de verwarming in deze ruimtes licht aanzetten, zodat er geen bevriezing optreedt.

 • Tochtstrips aanbrengen
  Zorg er voor dat ramen en deuren goed afsluiten en breng tochtstrips aan. Door ouderdom, achterstallig onderhoud en krimping van houten kozijnen en deuren, zijn dit vaak tochtbronnen waar wind soms vrij spel heeft. Met tochtstrips kun je dit verhelpen, zodat er minder warmte door ramen en deuren verloren gaat.

 • Elektrisch bij verwarmen
  Verwarm je oud huis desnoods extra bij met kleine elektrische kacheltjes voor de belangrijkste leefruimtes. Hierdoor kan de thermostaat naar beneden en zal niet de hele dag aanslaan om een bepaalde temperatuur in stand te houden. Als je ook nog eens zonnepanelen op je dak laat aanbrengen, dan wek je hiermee je eigen energie op. Daarbij is elektriciteit 4 keer goedkoper dan gas.

“Een oud huis isoleren levert je directe energiebesparing op en een hoger wooncomfort”